Zdrowo i smacznie!

Hey! Dziś mam dla was coś całkiem innego, a mianowicie sałatkę z książki „Kuchnia polska”. Jest ona lekka idealna wręcz, na cieplejsze dni! /Natalia :)

Sałatka z kiełkami

sałatka                                                                 Składniki:

2 marchewki, 2 pomidory,2 cebulki dymki ze szczypiorkiem,1 zielony ogórek,10 dag zielonej fasoli szparagowej,15 dag kiełków soi lub fasoli, 1 łyżka ketchapu, 150 ml jogurtu naturalnego (gęstego),2 łyżki kwaśnej śmietany,2 łyżki ziaren sezamu, kilka listków sałaty,sól,pieprz

Przygotowanie:                                                                                                                          Marchew i fasolę szparagową obrać i ugotować na parze.Marchew pokroić w plastry,fasolkę na kawałki.Cebulkę,ogórek i pomidory pokroić na kawałki,szczypiorek posiekać.Jogurt wymieszać ze śmietaną i ketchupem, doprawić solą i pieprzem.Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu, dodać do sosu.Umytą i osączoną sałatę ułożyć w salaterce, dodać resztę warzyw.Posypać kiełkami i szczypiorkiem , polać sosem jogurtowo-sezamowym, i gotowe! Smacznego! :D

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.