Sos Serowy

Witam po długiej przerwie! Mam dużo do nadrobienia więc przepis na sos dla was !

Ten gęsty sos serowy zmieni brokuły lub smażone pieczarki w prawdziwe rarytasy ! ” A już jutro tak jak wspomniałam na Facebooku  , dwa przepisy na pastę jajeczną i serową ! Do zobaczenia ! / Paula ☆

               Sos Serowy

image

Składniki:
- łyżka margaryny
- szalotka lub mała cebulka
- 3/4 opakowania śmietany kremówki  (150g)
- 1/2 szklanki wody z gotowania warzyw
- 2 małe pomidory
- 20 dag sera gorgonzola lub roquefort
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- garstka szczypiorku  ( do ozdoby )
Przygotowanie:

1. Pokroić ser
2. Szalotkę obrać, pokroić drobno, poddusić na margarynie. Dodać wodę z gotowanych warzyw i śmietanę, zagotować.
3. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Ser rozgnieść widelcem, dodać do sosu i wymieszać.
4. Przyprawić do smaku solą, peprzem i sokiem z cytryny. Przybrać pokrojonymi pomidorami lub szczypiorkiem ( tak jak na obrazku)
RADA
Najlepiej, aby woda pochodziła z gotowania następujących warzyw: 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 pora i 1 selera.
KALORIE
1.020 kcal  razem- dla 4 osób
255 kcal – 1 porcja

       Smacznego  

               

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.