Granita Cytrynowa !

Witam! Dzisiaj prezentujemy wam przepis na Włoską granitę. Robiłam już kilka jej rodzajów, jednak jak do tej pory moją ulubioną jest właśnie ta – cytrynowa. Kwaskowaty smak cytryny jest idealny w takiej lodowej odsłonie. / Paulina

Granita Cytrynowa 

IMG_0732a

 

 Składniki (na 2 porcje)
  •  2 cytryny
  • 100- 125 g cukru (w zależności od preferencji)
  • 250 ml wody
  Przygotowanie :
Wycisnąć sok z cytryn.
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia , potem wsypać cukier i mieszać aż się rozpuści , gotować 5 minut. Dodać sok cytrynowy, wymieszać i ostudzić.
Gdy już będzie zimna, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika.
Po godzinie zeskrobać warstwę lodu widelcem i powtarzać tą czynność co godzinę, do czasu aż powstanie gruboziarnista masa lodowa.
Nałożyć granitę do pucharków, każdą porcję udekorować listkami mięty, melisy lub skórką cytryny.
Bon Appétit!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.