Ciasto Biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną 

pyszne-ciasto-z-kremem-i-smietana

 

Składniki
- 5 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 200g masła lub margaryny,
- 500ml mleka,
- 300ml śmietany kremówki,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 3-4 łyżki dżemu do posmarowania,
- 30g gorzkiej czekolady do dekoracji.

Sposób przygotowania
1. białka ubić
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać 6 łyżek cukru i zmiksować z żółtkami.
2. przelać do formy
Połączyć delikarnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec 25-30 min w temp. 175-180 stoponi C.
3. budyń przestudzić
Budyń ugotować z 500ml mleka i 4 łyżkami cukru, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem. .
4. posmarowć dżemem
Ostudzony biszkopt posmarowac dżemem (bardzo cieniutko), na biszkopcie rozsmarować masę budyniową.
5. rozmarować krem i śmietanę
Włożyć do lodówki, a w tym czasie ubić śmietane kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nałożyć na krem budyniowy.
6. starta czekolada
Gorzką czekoladę zetrzeć obieraczką do warzyw (albo na tarce na małych oczkach) na wierzch ciasta.
7. Gotowe
Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.